Stamboom
Beeld
Onderwijs

Groot Tuighuis

Bethaniestraat 4
5211 LJ, 's-Hertogenbosch

Presentatie van archeologie en bouwhistorie in de praktijk

's-Hertogenbosch is een stad met een rijk verleden. Op allerlei plaatsen zijn daarvan getuigen te vinden. Soms duidelijk zichtbaar, zoals de Sint-Jan en de vestingwerken. Maar vaak ook verborgen achter muren en in de grond. Deze verborgen resten komen tevoorschijn bij archeologisch en bouwhistorisch onderzoek. Ze vormen een schat aan informatie en laten ons zien hoe de stad er vroeger uitzag. Bovendien geven ze ons een beeld van hoe mensen, onze voorouders, er ooit leefden. Deze vondsten zijn te zien én te beleven in het Groot Tuighuis, Bethaniestraat 4 in 's-Hertogenbosch.

Zien en beleven
In het Groot Tuighuis is een publiekspresentatie ingericht, die het archeologisch en bouwhistorisch werk van begin tot eind laat zien. Het is een wisselende presentatie van interessante objecten. U kunt deze niet alleen zien achter glas, maar u kunt ze ook van dichtbij bekijken en soms zelfs aanraken. In het laboratorium kunt u zelf het werk van archeologen en bouwhistorici ervaren. Een film laat zien hoe archeologisch en bouwhistorisch onderzoek in het veld plaatsvindt.

Kijkje in de keuken van archeologie en bouwhistorie
Het Groot Tuighuis heeft een ArcheoHotspot en biedt een 'kijkje in de keuken' van archeologie en bouwhistorie in 's-Hertogenbosch. Maar dat niet alleen. Bezoekers kunnen zélf zien en beleven hoe het onderzoek wordt uitgevoerd en wat het oplevert. 

Tentoonstelling: De stad van Bosch
Vanaf 12 februari 2016 is er een unieke tentoonstelling die u de stad laat zien waarin de schilder Jeroen Bosch leefde en werkte. Kijk voor meer informatie op De stad van Bosch


Rondleidingen Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch
De Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch verzorgt rondleidingen in het Groot Tuighuis. Deze zijn bedoeld voor iedereen die is geïnteresseerd in de archeologisch en bouwhistorisch werk; zowel Bosschenaren als toeristen. Gidsen van de Kring Vrienden 's-Hertogenbosch hebben voor het Groot Tuighuis een speciale opleiding gevolgd. Informatie over deze rondleidingen vindt u op de website van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch.

 

 

Educatieve workshops
Erfgoed 's-Hertogenbosch verzorgt in het Groot Tuighuis educatieve workshops voor kinderen en volwassenen. Deze zijn bedoeld voor het onderwijs (basisschool, voortgezet onderwijs) en voor instellingen die zich inhoudelijk richten op het cultuurhistorisch erfgoed. De maximale groepsgrootte is 30 personen. De aanvraag voor een workshop ontvangen we graag minimaal twee weken vooraf.

Wilt u een workshop aanvragen? Mail dan naar monumenten@s-hertogenbosch.nl. Vermeld in uw mail  karakter van de groep, de groepsgrootte en de gewenste datum. In overleg tussen aanvrager en de educatief coördinator Groot Tuighuis wordt dan de inhoud van de workshop vastgesteld.